▲ Դեպի վեր

lang.iso lang.iso lang.iso

8 պատճառ՝ ամեն օր մեղր ուտելու համար

Հիշեցում Asekose.am-ի կողմից` բլոգերների ու համացանցի օգտատերերի գրառումները ներկայացվում են առանց խմբագրման: 

Մեղրն օրգանիզմը պաշտպանում է քաղցկեղից և սրտի հիվանդությունից: Բանն այն է, որ մեղրը պարունակում է սննդային հզոր հակաօքսիդիչներ՝ ֆլավոնոիդներ: Բժիշկներն ասում են, որ եթե սրտային հիվանդները 1-2 ամիսում ընդունեն օրական 50 գրամ մեղր, ապա նրանց առողջական վիճակն անպայման կլավանա:

Մեղրը ժողովրդական բժշկության մեջ համարվում է ստամոքսի բարեկամը:

Դրանով կարելի է բուժել ստամոքսի և տասներկումատնյա աղիի խոցը և աղեստամոքսային համակարգի այլ հիվանդություններ: Օրինակ խոցային հիվանդության դեպքում խորհուրդ է տրվում տաք ջրով լուծած 30 գ մեղր ընդունել առավոտյան, 40 գ՝ ցերեկը և 30 գ երեկոյան՝ ուտելուց 1,5-2 ժամ առաջ կամ 3 ժամ հետո: Մեղրն ունի ընդգծված հականեխիչ ներգործություն, և եթե այն առավոտյան անոթի վիճակում կանոնավոր կերպով օգտագործեք՝ կկանխարգելեք ստամոքսաբորբը, խոլեցիստիտը և պանկրեատիտը: Արագ անցնելով աղեստամոքսային համակարգով՝ մեղրը սպանում է վնասակար մանրէները և նպաստում ստամոքսի լորձաթաղանթի վերքերի ապաքինմանը:

Մեղրն անփոխարինելի է մրսածության ժամանակ:

Սովորաբար այն լուծում են կաթի մեջ (մեկ ճաշի գդալ մեղրը՝ մեկ բաժակ տաք կաթում) կամ խառնում կիտրոնի հյութի հետ (0,5-1 կիտրոն՝ 100 գ մեղրի հետ): Շատերն են լսել մեղր լցրած բողկի մասին: Լավ լվացած բողկի վերին՝ լայն մասում պետք է փորել և լցնել 2 գդալ հեղուկ մեղր:
Ապա թղթով ամուր փակեք և թողեք 3-4 ժամ թրմվի: Այդ թուրմը պետք է ընդունել օրական 3-4 անգամ՝ մեկական թեյի գդալ, մինչև ուտելը, նաև՝ քնելուց առաջ:

Մեղրն օգնում է կարգավորել արյան մեջ շաքարի քանակը:

Չնայած թե մեղրը, թե շաքարը քաղցրահամ են և գլյուկոզա ու ֆրուկտոզա են պարունակում՝ հենց մեղրն է կատարյալ սնունդ համարվում լյարդի համար, քանի որ ֆրուկտոզայի և գլյուկոզայի հարաբերակցությունը դրանում գրեթե հավասար է:

Մեղրն ազատում է մաշկային հիվանդություններից և պայքարում օրգանիզմի ծերացման դեմ:

Երբ մաշկի վնասված մասերին մեղր եք քսում՝ արյան հոսքն արագանում է, վերքն ասես մաքրվում է, ինչը լավացնում է բջիջների սնունդը և սպանում մանրէները: Երեկոյան կարելի է լվացվել մեղրաջրով (1 ճաշի գդալ մեղրը՝ 2 բաժակ տաք ջրում): Այն մաշկը դարձնում է թավշյա, հարթում է կնճիռները: Մյուս բաղադրիչների շնորհիվ էլ մեղրը խոնավացնում և սնում է մաշկը:

Մեղրը հրաշալի պրոբիոտիկ է:

Այն լավացնում է մարսողությունը և վերականգնում օրգանիզմի օգտակար միկրոֆլորան, քանի որ ներառում է վեց տեսակի լակտոբացիլ և չորս տեսակի բիֆիդոբակտերիա:

Մեղրը բնական հակադեպրեսանտ է:

Համարվում է, որ այն մարդիկ, ովքեր մեղր են ուտում առավոտյան, ավելի հեշտ են հաղթահարում մշտական հոգնածության համախտանիշը, որով վերջերս առանձնապես տառապում են խոշոր քաղաքների բնակիչները: Նրանք նվազ ագրեսիվ են, գրգռված և ավելի պաշտպանված՝ սթրեսային իրավիճակներից:

Մեղրն օգտակար է խելքի համար:

Պանրով և երշիկով սովորական բուտերբրոդի փոխարեն առավոտյան նախընտրելի է մի քիչ մեղր ուտելը: Սպիտակուցային սնունդը, որն անհրաժեշտ է մկանային գործունեությունը խթանելու համար, օրգանիզմը պետք է ստանա ժամը 11-12-ին: Իսկ ժամը 7-9-ը ավելի կարևոր է, որ ուղեղը տրամադրվի աշխատանքին: Մեղրը լավագույնս խթանում է ուղեղի աշխատանքը, ինչը հավասարաչափ կարևոր է թե մեծահասակների, թե երեխաների համար:

Որքան մեղր ուտել

Մեծահասակ մարդը կանխարգելիչ նպատակներով կարող է ուտել օրական 60-100 գ մեղր՝ բաժանելով 4-6 մասի: Երեխաների համար այդ չափաբաժինը պետք է կրկնակի քչացնել: Օրն ավելի լավ է սկսել ընդամենը մեկ թեյի գդալ մեղրից՝ լուծված 100 գ տաք ջրում (եռման ջրում մեղրը կորցնում է բուժական հատկությունները): Այդ մեղրային ըմպելիքը խորհուրդ է տրվում օգտագործել անոթի, նախաճաշից 30 րոպե առաջ՝ մինչև ատամները մաքրելը:

Վրեժ Հովսեփյան

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել Asekose.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ: Նյութերի ներքո` վիրավորական ցանկացած արտահայտություն կհեռացվի կայքից:
Բլոգ далее