▲ Դեպի վեր

lang.iso lang.iso lang.iso

Սրանից բժիշկները հորդորում են ուտել ամբողջ տարին․ այն պաշտպանում է շաքարախտից

Հատապտուղների մեծ մասն ունի հակաօքսիդանտ հատկություն, առանց պատճառի բժիշկներն ընդգծում են դրանց կարևորությունը. Օրինակ՝ փոքրիկ ու քաղցր հատապտուղը՝ ազնվամորին կարող է պաշտպանել շաքարախտից։

Սննդաբան Մարինա Մակիշան ասել է, որ ազնվամորու օգտագործումը նվազեցնում է շաքարախտի առաջացման վտանգը։ Թվում է, թե դա անհնար է՝ ազնվամորին համարվում է ամենաքաղցր հատապտուղներից մեկը։

Բայց «Ռոսիա 1»-ի «Ամենակարևոր բանի մասին» հաղորդման եթերում մասնագետը բացատրեց, որ ազնվամորին պարունակում է նյութեր, որոնք արգելափակում են ալֆա-ամիլազ ֆերմենտի ակտիվությունը։ Այն սովորաբար քայքայում է օսլան և այլ ածխաջրեր: Բայց երբ սննդակարգում ներառվում է ազնվամորի, սննդի ածխաջրային բաղադրիչի յուրացման գործընթացը դանդաղում է։ Ավելի քիչ գլյուկոզա է մտնում արյան մեջ:

Ելնելով այս հատկությունից՝ բժիշկները եկել են այն եզրակացության, որ ազնվամորին խորհուրդ է տրվում օգտագործել շաքարային դիաբետով հիվանդ մարդկանց համար: Բացի այդ, հատապտուղը որպես ամբողջություն կարող է դառնալ ինսուլինի դիմադրության կանխարգելման միջոց։

Իհարկե, խոսքը թարմ ազնվամորու կամ առանց շաքարի պատրաստուկների մասին է։ Ավելի լավ է չտարվել քաղցր մուրաբաներով։ Սակայն մասնագետները հավանություն են տալիս տնական մրգային ըմպելիքներին և հատապտուղների կոմպոտներին։

Դիտեք նաև՝

Աղբյուրը` MediaHub

Asekose.am-ի նյութերի հետ կապված Ձեր տեսակետը, պարզաբանումը կամ հերքումը կարող եք ուղարկել info@asekose.am-ին․ այն անմիջապես կզետեղվի կայքում
Հասարակություն ավելին